Enebolig Os i Østerdalen

© Huus og Heim Arkitektur AS

Mer om prosjektet hos → Huus og Heim Arkitektur.

Prosjektinfo

  • Sted: Os i Østerdalen, Hedmark
  • Prosjektår: 2008
  • Prosjekt: Enebolig
  • Status: Ferdigstilt
  • Areal (BRA) 165 m2
  • Byggherre: Privat
  • Entreprenør: Martin Røsand

Omtalte

  • Arkitektur N (NO)
  • Wallpaper*
  • Dagbladet
  • Hyttemagasinet
  • Archdaily

Beskrivelse

  • Tomten ligger i et miljøsatsingsområde i Os kommune i Hedmark. De som etablerer seg her, blir tilbudt store naturtomter med tett furuskog, tilrettelagt for tilkobling til fjernvarmeanlegg. Byggherrens bestilling var «et enkelt hus i skogen». Det var også et ønske å bevare mest mulig av tomtens naturlige preg. Kommunen ønsket saltak i retning nord til syd, og entrepenøren hadde kun erfaring med rehabilitering og bygging av uisolerte tømmerhus.
  • 
Huset er bygd med basis i tradisjonelt seks tommers reisverk som krager ut over en frodig underskog av reinlav og mose mot nord og mot syd. Høystammede furutrær rammer inn et enkelt bygningsvolum over to etasjer med kjeller.
Reisverket definerer romsonene i huset, og planen er organisert sammen med denne, i en grid på tre ganger tre meter. I 1. etasje er ytterveggene fristilt for å gi oppholdsrom og sirkulasjon tett inntil skogen. Rommene er organisert rundt kjøkken og baderom. Deler av hovedrommet er beholdt med dobbel takhøyde, en åpen mesanin og et soverom i 2. etasje.

  • Bygget fremstår fra øst og nord som nokså lukket, men vindusfelt og vindusspalter på alle husets vegger og takflater gjør det åpent og lyst innvendig. Vinduene er samlet i større felt mot sør og mot vest for å få optimale utsikts- og solforhold. Mot syd er det skyvedør, og mot vest er det åpningsvinduer og dobbeltdør. Disse feltene gir adkomst til to ulike terrasser og uteområder. Mot øst er vinduene utformet som smale åpninger fra gulv til tak over flere plan. Rekken av vinsdusspalter gir et variert lysinnslipp, samtidig som det skjermer for innsyn fra nabo mot øst.

  • De overbygde uterommene mot nord og syd gir assosiasjoner til tradisjonelle svalganger og stabbur, og fungerer som små oppholdsareal over flere plan. Her er skogen tilgjengelig på nært hold. 
Det tørre klimaet gjør at den utvendige kledningen av malmfuru kan stå ubehandlet.